Ondertekening MOU met GOVI

Eindelijk was het dan zover: de officiële ondertekening van de MOU op 25 maart met de stichting GOVI, de Gambiaanse organisatie die de belangen van mensen met een visuele beperking in Gambia behartigt. In een MOU wordt vastgelegd wat beide partijen voor elkaar kunnen betekenen.

Martin Abbes, voorzitter van de stichting: ‘Een MOU (Memorandum of Understanding) is een overeenkomst tussen twee partijen waarbij besloten wordt tot intensieve samenwerking. Gezamenlijk worden er afspraken gemaakt en worden voor een bepaalde periode doelen gesteld, waarna ook een evaluatie plaatsvindt.’

GOVI zal mensen met een visuele beperking voordragen aan Small Steps 2 Success voor bemiddeling bij het zoeken naar gepast werk. Inmiddels is dit ook al gebeurd: GOVI heeft ons verzocht om Nyomi Jatta, een alleenstaande vrouw met een visuele beperking, te ondersteunen met een micro-krediet bij het opzetten van haar eigen kapsalon. En uiteraard zagen wij dit zitten!

Weetje: zowel in Nederland als in Gambia spreken we niet meer over “blinde mensen”, maar over mensen met een visuele beperking.

Even voorstellen….Nyomi Jatta.

Nyomi is vier jaar geleden van de één op andere dag blind geworden. Zij was kapster en had haar eigen kapsalon, die ze vanwege haar beperking op heeft moeten geven. Nu, vier jaar later, wil ze weer aan het werk . Zij heeft de verantwoording over haar twee kinderen en haar moeder.

Wij dachten dat ze in Brikama woonde, maar zij woont in Brikama Ba en dat is 300 kilometer rijden vanaf de kust landinwaarts. We vonden het belangrijk om haar persoonlijk te ontmoeten en daarom zijn Pascal en Mirjam namens de stichting op een ochtend om 6 uur in de auto gestapt om haar te bezoeken. Helaas kregen ze autopech, dus de geplande reistijd van 4 uur werd ruim 13 uur! Pas aan het begin van de avond kwamen ze bij haar aan. De hele familie zat in hun beste kleding klaar om hen te ontvangen. Na alles goed te hebben doorgesproken werd het contract ondertekend en het micro-krediet overhandigd. 

Inmiddels hebben we bericht gekregen dat ze half april gestart is en haar eerste geld verdiend heeft. Een tweede kans voor een bijzondere vrouw!

Eén reactie