Tapalapa? Dat is het woord in Gambia voor ‘brood’. Je eigen brood kunnen kopen, niet volledig afhankelijk zijn van anderen…. dat is precies de doelstelling van Small Steps 2 Success!

Het was Alagie van de stichting Future For Young People, waarmee onze stichting een samenwerking is aangegaan, die deze woorden sprak tot Alieu nadat we hem een werkplek hadden bezorgd. Deze woorden vormden uiteindelijk de rode draad in alle gesprekken met nieuwe en bestaande cliënten, want al deze lieve mensen willen niets liever dan zelf voor hun eigen inkomsten zorgen en als volwaardig lid in de Gambiaanse maatschappij mee kunnen draaien!

We zijn voor Small Steps 2 Success van half september tot eind november in Gambia geweest en doen hier graag verslag van.

Samenwerking

Wat is het fantastisch dat we met diverse stichtingen en organisaties een samenwerkingsverband zijn aangegaan! We waren al een MOU aangegaan met GOVI en op hun voordracht hebben we kennis mogen maken met drie vrouwen met een visuele beperking, die nu allen een eigen onderneming zijn gestart met een microkrediet van onze stichting. Bij alle gesprekken was er een vertegenwoordigster van GOVI aanwezig. Deze vrouw zal ook de voortgang monitoren, zodat we goed op de hoogte kunnen blijven van de ontwikkelingen.

In Nederland hebben we al veel contact gehad met de stichting Future For Young People. Zij hebben o.a. het Bendula-project, waarbij kinderen en jongvolwassenen met een beperking worden opgevangen en naar school gaan. Een aantal kinderen komt niet goed meer mee op school en is dringend toe aan een nieuwe uitdaging; een eigen baantje met een eigen inkomen. Met deze hulpvraag hebben ze onze stichting benaderd en inmiddels hebben we drie mensen aan werk kunnen helpen, waarbij ze in alle gevallen ook getraind en begeleid worden. Zij werken nu bij een kleermaker, een graanmaalmachine en op een stuk land van een zorgboerderij.

De plek waar de kleermaker en de graanmaalmachine zijn gevestigd.

Tenslotte zijn er uitstekende contacten met de stichting Second Home. Via deze organisatie zijn twee jonge mensen aan het werk; Yaay en Binta. We hebben beide mensen bezocht en waren erg onder de indruk. Yaay was, onder begeleiding van Tida, vol passie bezig met het vlechten van de haren. Binta is duidelijk zeer geliefd bij collega’s en leerlingen in haar nieuwe rol als klassenassistente.

Binta in haar eigen klas
Yaay bezig met het haarvlechten, rechts Tida

Tegenvallers

Het loopt natuurlijk niet altijd zoals het zou moeten. Wat denk je van de invloed van het regenseizoen op het openbare leven? Het was heftig dit jaar met alle regenval. Veel huizen zijn weggespoeld of ingestort en veel gebieden waren onbegaanbaar. De jongens op de farm konden de afgelopen drie maanden niets doen op het ondergelopen land. Half november was het water pas zodanig gezakt, dat ze konden beginnen met het weg halen van het gras. Soms zijn cliënten afhankelijk van (school)vervoer om bij hun werkplek te komen. Helaas openden veel scholen hun deuren véél later dan gepland, simpel omdat deze scholen vanwege de slechte wegen niet te bereiken waren. Na het regenseizoen slaat met name de malaria erg om zich heen, zodat we met regelmaat melding kregen van zieke trainers of cliënten. Het is de harde werkelijkheid, maar gelukkig zijn de meeste zaken nu onder controle. Het geeft alleen wel goed weer hoe kwetsbaar men is in een land als Gambia.

Wateroverlast. Veel wegen zijn veranderd in rivieren

Jiboro

In Jiboro, vlak aan de grens met Senegal, is er veel werk verzet! Jainaba vervangt sinds kort de leraar, want hij is al enige tijd ziek. Ze was kort geveld door malaria, maar kon al snel weer de jongste groep op de school for disabled children begeleiden. We zien enorm veel passie bij haar.

Ndumbeh werkt in het naaiatelier van Mbee. Het was een noodzaak dat er een naaimachine voor haar werd aangeschaft, omdat Mbee anders niet kon werken. Dankzij giften konden we de machine op 22 oktober ophalen in Serekunda en afgelopen week mochten we kijken hoe ze bezig is tijdens de naailessen. Op de foto kun je zien hoe ze de machine eerst moet reinigen en oliën, voordat ze aan de slag gaat.

   Ndumbeh krijgt instructies