“Het verdiende geld? Dat geef ik aan mijn moeder”!

Dat was een verhelderend gesprek afgelopen donderdag! Want er viel aan Bubacar (naaiatelier) en Alieu (graanmolen) wel wat uit te leggen. Inmiddels zijn beide cliënten al even bezig binnen Small Steps, maar het waarom was hen eigenlijk niet duidelijk.

 Eerst gingen ze naar school, en nu deden ze een aantal keer per week betaald werk. Tsja, dat moet je dan natuurlijk wel kunnen uitleggen. En zo zaten wij, samen met Petra van de stichting Future For Young People en mister Darboe, hun leraar van de Bendula school op een ochtend in Tanji bij elkaar. Mister Darboe legde in lokale taal uit dat ze bezig waren met het leren van skills voor hun toekomst, zodat ze op een dag in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Zeker als ze ooit zouden trouwen en ook nog de zorg voor een gezin zouden krijgen.

“Jullie hebben toch geld gekregen? Wat heb je er mee gedaan”? 

Beide jongens moesten even nadenken en zeiden toen: “Dat heeft mijn moeder gekregen. Zij zorgt ervoor dat het goed gebruikt wordt”. Zonder dat ze het zelf doorhadden, droegen ze bij aan de kosten van de familie in hun compound. En toen ze dat eenmaal hadden begrepen, waren ze trots!

Aansluitend zijn we bij Bubacar langs geweest in zijn compound. Hij wordt getraind door zijn vader op de naaimachine die wij hadden aangeschaft voor hem. Het gaat hier om een trapnaaimachine en Buba gaf een mooie demonstratie. Vervolgens liet hij zien hoe hij ook al de machine zelf kon gebruiken. Het knippen van stoffen is voor hem lastig, daarin heeft hij hulp nodig. Maar straks in de tijd na de ramadan, als de Gambianen hun nieuwe kleren laten maken, is er veel werk voor vader en zoon!