Nyima                                                                                              

Een ding is zeker: in Gambia gaat alles vaak nét weer iets anders dan gepland en wordt er een veelvuldig beroep gedaan op je improvisatievermogen! Als voorbeeld: Nyima.

Voor Nyima, de jonge vrouw met jeugdreuma, is in het voorjaar een actie gehouden. Met het gedoneerde geld zouden we het voor haar mogelijk maken om met privé-docenten zich te kunnen voorbereiden op haar eindexamen, omdat fysiek schoolbezoek geen optie meer was. Wat waren we blij dat er zo gul werd gedoneerd! Alle afspraken waren gemaakt en ze zou op 1 mei beginnen…totdat de vier leraren opeens bijna drie keer zoveel vroegen voor hun diensten. We hebben lang onderhandeld, maar moesten uiteindelijk besluiten om niet met hen in zee te gaan. 

Wat nu? Geld terugstorten naar de donateurs? Maar je wilt die jonge vrouw toch ook helpen? Inmiddels kunnen we berichten dat we een oplossing gevonden hebben! De fysieke toestand van Nyima is zodanig dat ze niet in staat is om de hele week lessen te volgen. Haar eindexamen is dus iets wat helaas onmogelijk blijkt. Wel heeft ze een cursus gevonden op de MDI op het gebied van IT. Dat zou betekenen dat ze vanuit huis bepaalde werkzaamheden zou kunnen verrichten. Voorwaarde is dus een laptop en een internetabonnement. 

Wij hebben als stichting besloten om het gedoneerde geld hiervoor beschikbaar te stellen omdat het nog steeds om educatie en voorbereiding op een toekomstig beroep gaat. Concreet houdt dit in dat Nyima nu de cursus van drie maanden kan volgen, te beginnen half juli. Tweemaal per week wordt ze door een vaste taxichauffeur gehaald en gebracht. We zullen haar na afloop ook gaan begeleiden bij het online zakendoen. Triest maar waar: de laptop is nu eigenlijk het enige contact van Nyima met de buitenwereld.

We hopen dat het succesvolle maanden zullen worden voor Nyima!!!