Uitgelicht: het Microkrediet

In de rubriek “Uitgelicht” stellen we steeds onze cliënten aan jullie voor. Hoe gaat het met ze? Wat zijn de successen en wat de tegenslagen? In deze uitgelicht is het de beurt aan de drie vrouwen met een visuele beperking: Nyomi, Isatou en Safiatou.

Eerst moet worden opgemerkt dat we niet meer praten over “blinde” vrouwen. Ook GOVI, de organisatie in Gambia, die zich inzet voor deze doelgroep, spreekt doelbewust van “mensen met een visuele beperking” (visual impaired people).

Alle drie de vrouwen ontvingen in 2022 een microkrediet van Small Steps 2 Success voor de opstart van een eigen onderneming. De helft van het krediet betalen zij terug aan de stichting. Om de vrouwen wel alle ruimte te geven, wordt er geen harde deadline gesteld. Alles ligt contractueel vast en zoals dat gaat in Gambia kent elke ondertekening getuigen.   

We zijn in maart 2021 gestart met Nyomi. Zij woont ver weg in het binnenland en het was een hele onderneming om haar te bereiken. De meeste mensen hebben niet de beschikking over een eigen bankrekening en geld overmaken via wisselkantoren is duur. Bovendien verlies je veel geld door ongunstige wisselkoersen. Dus breng je het langs… Nyomi is een eigen kapperszaak begonnen, net zoals zij die had vóór zij een visuele beperking kreeg. Zij kan goed haren invlechten, voor het échte knipwerk huurt ze anderen in. Verder krijgt ze inkomsten door de verkoop van haarproducten. Inmiddels heeft Nyomi al twee keer een bedrag afgelost en is zij halverwege. Het gaat goed met haar en dus ook met haar gezin, want deze vrouw staat er alleen voor en is dus kostwinner. Momenteel lijkt dus alles goed te gaan!

Isatou woont ook ver weg, in Soma, zo’n 250 km buiten het toeristengebied. Zij is in november gestart met de verkoop van groenten, fruit en producten als suiker, rijst en thee op de plaatselijke markt. Inmiddels heeft zij ook een eerste bedrag terugbetaald. Ook voor haar geldt dat ze er geheel alleen voorstaat… Respect voor deze vrouw!

De laatste is Safiatou, die ook in november een krediet heeft ontvangen. Er waren aanvankelijk twijfels bij ons of zij in staat zou zijn een eigen onderneming zelfstandig op te zetten en we hebben als stichting er lang over gesproken met de contactpersoon. Uiteindelijk hebben we haar het voordeel van de twijfel gegeven, iedereen verdient in elk geval een kans. De opstart van haar onderneming liep meteen al vertraging op doordat zij lang ziek was, maar inmiddels is er door de timmerman een verkooptafel gemaakt waar zij nu ook haar groenten en fruit kan verkopen. We zijn natuurlijk benieuwd of zij het gaat redden, gelukkig is er voldoende support en supervisie vanuit GOVI.