Pascal is medebestuurslid van de Gambiaanse stichting Small Steps 2 Success. Afgelopen week spraken we hem om  hem aan jullie voor te stellen. Wie is Pascal, hoe is hij bij de stichting gekomen en wat is zijn doel met de stichting?

Hi Pascal, zou je jezelf eens willen voorstellen?

Mijn naam is Pascal Jatta, ik ben geboren in Bakau, Gambia, in West-Afrika. Mijn hele jeugd heb ik hier doorgebracht tot ik naar de middelbare school ging. Daarna ben ik verhuisd naar Fajara, een buitenwijk van Bakau. Ik zit in de muziek; ik ben songwriter, rapper en producer.

Wat doe je dan precies voor werk?

Meestal zit ik in de studio om jonge artiesten te helpen hun vak te perfectioneren of leer ik ze meer over hoe de industrie werkt, de dingen die je moet doen of misschien juist niet moet doen.

Het grootste gedeelte van de tijd ben ik in de studio beats aan het opnemen of geef ik advies. Ik ben daarnaast ook artiest manager. Ik vertegenwoordig op dit moment onder andere twee jonge artiesten, die op dit moment tot de hotste artiesten in Gambia behoren.

Leuk om te horen! Alleen hoe ben je dan in contact gekomen met de stichting?

Ik heb voor lange periode een naaste buurman gehad die gehandicapt was en een zeer goede vriend werd. Elke avond na school, ging ik naar hem toe en deed ataya* voor hem. Ik heb helaas veel discriminatie tegen hem gezien en eigenlijk alleen omdat hij gehandicapt was. Hij was ongelukkig met de manier waarop hij door de maatschappij behandeld werd. Sommige mensen imiteerden hem, trokken gekke bekken en zelfs zijn eigen familie zei gemene dingen in mijn bijzijn. Hij was niet gelukkig tijdens zijn leven. Helaas is hij inmiddels overleden.

Mijn betrokkenheid bij Small Steps 2 Success begon na een ontmoeting met Mirjam in 2018. We hadden een samenwerkingsverband in Dream Farms, dat we samen met Martin zijn begonnen. Van daaruit leerden we elkaar beter kennen door de vele gesprekken die we voerden. Op een gegeven moment heb ik mijn droom geuit om met mensen met een beperking te gaan werken en van daaruit is eigenlijk het idee ontstaan om hier iets voor op te richten. En nu, een paar jaar later, kijken we vol trots naar Small Steps, wat naar mijn mening, heel belangrijk is voor een land als Gambia.

Wat zijn jouw doelen met Small Steps? Wat wil je bereiken?

Mijn doel is om Small Steps 2 Success het voortouw te laten nemen in de participatie van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt en het verder verspreiden van het idee dat niet iedere gehandicapte wil bedelen of medelijden wil hebben en hierdoor in huis gehouden wordt.

Het doel voor mij met Small Steps is om een punt te bereiken waar gehandicapten een gemeenschap of een plaats kunnen hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten en hun problemen kunnen bespreken. Een plaats waar ze als professional kunnen werken en gerespecteerd worden door de samenleving, maar bovenal deel kunnen nemen aan de sociale economie en ontwikkeling van Gambia. Als ons dit lukt dan is het doel van Small Steps denk ik bereikt.

* Ataya: een soort van thee-ritueel in Gambia waarbij sterke thee in kleine glaasjes met veel suiker wordt gedronken en waarbij de dagelijkse zaken worden besproken.