Even voorstellen…de nieuwe cliënten!

In de afgelopen weken is er veel contact geweest met diverse organisaties en stichtingen. Zij hebben mensen voorgedragen voor werkbemiddeling of micro-kredieten. Een constructieve en vruchtbare samenwerking! Want we pikken de mensen niet zomaar van de straat, het is van belang dat er ook de ondersteuning is vanuit de organisaties zelf. We zijn blij dat we weer zes voorstellen hebben gekregen waarvan er inmiddels vier geheel rond zijn. Voor hen is ook een sponsor gevonden!

Marie

Marie is een jonge vrouw van 26 jaar uit Kololi. Zij heeft het Downsyndroom. Zij is voorgedragen door een Nederlandse vrouw die haar vanuit een andere stichting kende. Marie is een zeer hartelijk persoon en ook een echte “knuffelkoningin”. In de compound waar ze woont hebben we een goed gesprek gehad met haar moeder en haar zus. We hebben gekeken naar wat Marie zou kunnen doen. Het blijkt dat ze goed is in schoonmaken en ook kan helpen bij de was. Zelf wil ze ook graag koken. Voor haar hebben we bij Second Home (waarmee we samenwerken) een plek kunnen vinden om overdag te helpen in de schoonmaak en bij het wassen. Mogelijk kan ze op termijn ook helpen bij het koken. Voorlopig voor twee dagen in de week voor drie uren. Samen met haar zus was ze op haar werkplek en hebben we alles kunnen afronden. Marie is inmiddels gestart.

Edrisa

Edrisa is een 29-jarige jongeman uit Kartong. Hij heeft een fysieke beperking van linkerbeen en -arm. Edrisa komt op voordracht van OSDIVI, een belangenvereniging voor mensen met een beperking. Voor hem is een werkplek gevonden op een lodge in Kartong van Ria Rugge. Driemaal per week zal hij daar Omar gaan ondersteunen bij het onderhouden van de tuin. En omdat de lodge toch wat verder van de hoofdweg afligt, hebben we hem een fiets in bruikleen gegeven. Zelfs de fietsenverkoper wilde voor dit doel wat van de prijs afhalen….Op 4 maart is hij gestart en we zijn blij dat Ria en haar staff hem die kans wil geven! Succes Edrisa!!

Mr. Njie

De volgende cliënt die we mogen voorstellen is Mr. Njie, woonachtig in het vissersdorp Tanji. Hij komt op voordracht van Petra van den Heuvel. Voor mij persoonlijk een confronterende ontmoeting, want hii was docent, maar kreeg vanwege zijn leeftijd geen verlenging van zijn contract. Beiden zijn we in 1962 geboren, maar waar ik de mogelijkheid had om zelf er vervroegd uit te stappen, had hij geen keuze. Omdat hij ten gevolge van een ongeluk in zijn jeugd maar één arm heeft, is het vinden van werk lastig. Terwijl de financiële zorgen in het grote gezin n toeneemt, want er zijn nog schoolgaande kinderen. De kosten van schoolgeld en uniformen drukken zwaar op het gezin. Small Steps 2 Success heeft hem nu een micro-krediet toegekend. Mr. Njie zal in zijn compound een gedeelte klaar maken voor het houden van geiten en rammen. Deze worden met name ter gelegenheid van bepaalde feesten, zoals Naming Ceremony, bruiloften, Tobaski en na de Ramadan voor veel geld verkocht. Wij hopen dat hij zo in staat zal zijn om zijn gezin op een goede manier te onderhouden. 

Lamin

Lamin Sambou, 48 jaar. Vanwege verkeerde injecties in zijn jeugd kreupel geworden. Hij loopt onvermoeibaar op twee loopkrukken door Tujereng op weg naar zijn werk in een tuin. Daar is hij verantwoordelijk voor de nursery, de jonge plantjes. Alleen…hij krijgt amper betaald. Iets wat we helaas vaak horen in Gambia! Het feit dat hij geen vrouw en kinderen heeft (en dus geen verantwoordelijkheid) zorgt ervoor dat hij maar af en toe wat geld krijgt toegestopt. Hij is bij ons gekomen om de mogelijkheid van een micro-krediet te bespreken. Samen met Ibu heb ik hem bezocht en hebben we alles doorgesproken. Hij wil nu graag de jonge kokosplanten en de avocadobomen gaan kweken. Op het terrein is gelukkig water aanwezig. Hij zal het -beperkte- krediet gebruiken voor de aankoop van de jonge planten, voor een waterslang, mest en bestrijdingsmiddelen. Hij verwacht binnen 6-9 maanden de eerste verkoop te kunnen doen. En het is waar: kokosplanten en avocadobomen zijn duur in Gambia en er valt dus wel degelijk winst te maken. We hopen natuurlijk dat hij zal slagen met zijn onderneming. Succes Lamin!

Grote dank aan alle sponsoren die dit hebben mogelijk gemaakt!