De plannen voor 2024: ons eigen centrum!                        

Alle ontmoetingen en gesprekken tijdens ons verblijf in Gambia stonden in het teken van de ontwikkeling van een centrum voor mensen met een beperking. In overleg met de Wilde Ganzen, die ons project graag wil ondersteunen, is ervoor gekozen om eerst één of twee jaar te gaan proefdraaien op gehuurde locaties. We kunnen dan zien waar er behoefte aan is en waar we tegenaan lopen. Tegelijkertijd kunnen we dan ook werken aan een naamsbekendheid.

Dit zijn in het kort de doelen van ons centrum::

 1. Mensen met een beperking de gelegenheid bieden elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen (lotgenotencontact).

 2. Workshops aanbieden over zaken waar mensen met een beperking tegen aan lopen. Te denken is hier aan voorlichting over het openen van bankrekeningen, het omgaan met seksueel misbruik, hoe te reizen met het openbaar vervoer etc.

 3. Trainingen voor het aanleren van een skill of vak met het doel om daarvan uiteindelijk je werk te maken. Op grond van de gevoerde gesprekken met de diverse organisaties, is er nu gekozen voor:

 • Kleermaker (tailor)
 • Persoonlijke verzorging. Hier moet je denken aan haarverzorging, make-up en nagelverzorging
 • Houtbewerking en artcraft, o.a. producten voor de toeristenmarkt
 • Landbouw (Farming). Kennis van verbouwen, bemesting, bestrijdingsmiddelen. Mogelijk ook opstarten van een kippenfarm.
 • Kookcursus en Restaurant.
 • Economie. Basiskennis van opstarten bedrijf, in- en verkopen, winst en investeringen. Verplicht voor mensen die met een micro-krediet een eigen bedrijf starten.

 1. Binnen het centrum kunnen mensen met een beperking hun beroep uitoefenen of kunnen met een micro-krediet van de stichting hun eigen bedrijfje opzetten.

 2. Er wordt dagbesteding aangeboden voor mensen met een beperking die niet in staat zijn om zelfstandig een beroep uit te oefenen.
Buba doet al de tailor-cursus
Wury aan de slag op het farming-project