Een leerzame les!

Wat een heerlijke les was dat op de school for disabled children in Jiboro. Vier van onze cliënten zijn formeel nog steeds leerling hier, voordat ze aan het begin van de dag óf na schooltijd aan de slag gaan op het farming project. In de afgelopen maanden zijn Karim, Ousman, Ebrima, Wury en Fatou bezig geweest op het schoolterrein met de aanleg en de verzorging van de groentebedden. Nu, meteen na het regenseizoen, moet het terrein eerst weer onkruidvrij gemaakt worden en de bedden opnieuw worden aangelegd. En dan begint alles weer: planten, water geven, onkruid verwijderen, bemesten en uiteindelijk oogsten.

Maar nu is het tijd voor de volgende stap: de verkoop van de producten op de plaatselijke markt. Dan moet je kennis hebben van prijzen, moet je goed kunnen vermenigvuldigen en optellen en moet je vooral de waarde van de bankbiljetten kennen. Wisselgeld: een lastig item voor deze jongvolwassenen!

Dus hebben we een lesje geoefend met échte producten en écht geld. Naspelen van een verkoopsituatie op de markt! Super natuurlijk! Voor Wury en Fatou is dit echt een stap te ver. Zij zullen hierin altijd iemand naast zich nodig hebben die hen helpt. Maar ook voor Karim en Ousman (en daarnaast ook voor Isatou) was dit niet eenvoudig. Het hoofdrekenen is lastig, dus als één banaan DS 10 kost, is het moeilijk als de klant er drie of vier wil….En dan nog twee uien van DS 10 per stuk en drie tomaten voor DS 25! En als er dan ook nog eens met een biljet van DS 200 wordt betaald…zucht!

Toch is dit enorm belangrijk voor de cliënten om uiteindelijk toch zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren. En er zullen nog héél véél bananen verkocht moeten worden alvorens de jonge mensen dit begrijpen! Maar het was een goed begin!